Последният за тази година метеорен поток Геминиди  се наблюдава от около

...
Последният за тази година метеорен поток Геминиди  се наблюдава от около
Коментари Харесай

Можем да гледаме последния за годината метеорен поток

Последният за тази година метеорен поток Геминиди  се следи от към 4 до 17 декември, когато Земята прекосява метеорни роеве, отделящи се от метеорита 3200 Phaeton. Тази година максимумът на Геминиди ще настъпи на 14 декември към 21 ч. българско време (четвъртък вечерта), сподели за Българска телеграфна агенция Пенчо Маркишки, физик от Института по астрономия с НАО при Българската академия на науките и от катедра „ Астрономия “ във Физическия факултет на Софийски университет „ Св.  Климент Охридски “.

Около момента на максимума интензивността на потока е над 120 метеора за час, които могат да се видят при идеални условия за наблюдения – надалеч от нощните светлини на градовете, в ясна и безлунна нощ, уточни той. 

На 14 декември вечерта Луната ще залезе за София в 18:03 ч. и по тази причина няма да затруднява наблюденията, посочи Маркишки, който е създател на изданието „ Гид на фена астроном “ на Катедра „ Астрономия “ във Физическия факултет на СУ.

Радиантът на потока – региона от небето, от която очевидно наподобява, че метеорите дохвърчат, се намира в съзвездието Близнаци, покрай звездата Кастор. До към 02:00 ч. радиантът се издига все по-високо в небето, заради което до тогава изискванията за наблюдения на Геминиди кардинално се усъвършенстват, съобщи Българска телеграфна агенция. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР